Etstechniek

26/10/2015

Voor elk product dat gemaakt wordt door TEKLAB, geldt dat er per product wordt gekeken welke productietechniek het meest geschikt is. Vaak zal er bij het realiseren van het prototype gebruik worden gemaakt van andere of verschillende productietechnieken, dan waarmee het daadwerkelijke eindproduct wordt vervaardigd. Dit heeft onder andere te maken met het budget en de doorlooptijd.

Wat is etsenthumb_CIMG1347_1024

Wanneer voor kleine producties, zoals veertjes, membraampjes of mechanische deeltjes in een gehoorapparaat, een prototype gemaakt moet worden, zijn er niet veel productietechnieken beschikbaar. Maar het etsen van een plaat kan uitkomst bieden, zodat je zeker weet dat het product goed is. Vaak wordt deze techniek gebruikt, voordat een stansmatrijs wordt opgestart. Op een stalen plaat wordt een fotogevoelige laag aangebracht. Door de laag plaatselijk te belichten, ontstaat een plaatselijke afscherming. Op het moment dat de plaat in de etsvloeistof wordt gedompeld, bijt de vloeistof door de plaat heen op de plekken waar de plaat niet belicht (beschermd) is. Op deze manier ontstaan er productjes die uit de plaat gedrukt kunnen worden.

Voordelen etstechniek

Het gebruik van de etstechniek heeft meerdere voordelen:

  • Het product kan getest worden voordat er, bijvoorbeeld met behulp van een stansmatrijs, een grote serie wordt opgestart.
  • Voor het maken van kleine series is deze productietechniek zeer geschikt.
  • Waar bij andere mechanische bewerkingen zoals boren, frezen of eroderen het product altijd aan minimale afmetingen gebonden is, kan met etsen heel nauwkeurig en verfijnd worden gewerkt.
  • Met een techniek zoals lasersnijden kunnen ook fijne bewerkingen worden gedaan. Maar doordat er bij deze techniek sprake is van warmte-inbreng zullen de mechanische eigenschappen van een product veranderen.
  • Door gebruik te maken van de etstechniek kan de periode tot de stansmatrijs productieklaar is, overbrugd worden.

Conclusie

Een goed eindproduct komt tot stand als een prototype uitgebreid is getest. Met behulp van de etstechniek kan relatief snel en goedkoop een product worden vervaardigd. Vooral voor fijne, kleine productjes is dit een geschikte productietechniek. Wil je meer weten over de etstechniek? TEKLAB beantwoordt graag jouw vragen. Je kunt ons bellen via het telefoonnummer 023 5296021 of neem op een andere manier contact op.