Van de omafiets naar het elektrisch fietswiel

24/03/2014

Ja, het is druk in de markt voor elektrische fietsen. De elektrische fiets, beter bekend als de e-bike, heeft al een lange tijd geleden zijn intrede gedaan in Nederland. Door de ingebouwde elektromotor biedt de fiets trapondersteuning. Een fietser moet dus wel mee blijven trappen, maar al snel worden er gemakkelijk snelheden tussen de 20 tot 25 km/u gehaald. En de e-bike heeft gretig aftrek. Maar er is iets nieuws op fietsgebied: het elektrische fietswiel.

Smart Wheel spiegel

Eind 2013 werden het Copenhagen Wheel en het FlyKly Smart Wheel geïntroduceerd. Twee uitvindingen die van een normale fiets een elektrische fiets kunnen maken. En bovenal: de fiets kan met een smartphone bediend worden. Waarbij aan de e-bike nog een stoffig imago van de snorfiets kleeft – namelijk ontwikkeld voor ouderen, fysiek minderen en recreatieve fietsers – wordt bij beide Smart Wheels de jongere generatie aangesproken.

Het hippe Smart Wheel biedt meerdere voordelen ten opzichte van de e-bike. Het wiel past op bijna alle fietsen. Daarnaast is er geen gedoe meer met kabels en accu’s. En met de speciaal ontwikkelde app krijg je inzicht in afstand, reistijd en levensduur van de batterij. De techniek wordt dus steeds meer verfijnd.

Voor forenzen een ideale oplossing. De auto kan thuisblijven en bezweet aankomen op het werk hoeft niet meer. Van een simpele omafiets naar een elektrisch wiel voor trapondersteuning. Zo maken mobiliteit en functionaliteit ook op dit gebied telkens een verbeterslag.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Voor meer inspiratievolle ontwikkelingen en leuke nieuwtjes, schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief.