Twee opvallende ontwikkelingen van de ESEF

24/03/2014

Van dinsdag 11 t/m vrijdag 14 maart 2014 vond de ESEF plaats. Dé vakbeurs voor onder andere productontwikkeling en engineering. Er worden tijdens de beurs veel technieken geshowd zoals:

  • laser snijden
  • frezen
  • zagen

Wij brachten ook een bezoek aan de beurs. Hierbij twee opvallende ontwikkelingen.

3D printen

Bedrijven die zich richten op 3D printen waren zoals verwacht goed vertegenwoordigd op de beurs. Uiteenlopend van bedrijven die 3D printers ontwikkelen tot het produceren met 3D printers. Tegenwoordig is 3D printen een echte hype. Het biedt als techniek een mooie aanvulling op de bestaande mogelijkheden van kunststof en metaal verwerkende technieken. De kenners bevestigen wat TEKLAB al langer denkt. Het 3D printen zal in veel gevallen niet de vervanger worden van de bestaande technieken. Bij bijvoorbeeld bulkproducties is 3D printen kostentechnisch niet interessant. Opvallende ontwikkeling is wel dat er een aantal Nederlandse startups zijn opgestaan, die zich richten op het ontwikkelen van nieuwe nog onbekende materialen specifiek voor gebruik met de 3D printers. Dit houden wij natuurlijk in de gaten.

Chinese vs. Nederlandse maakindustrie

Op de ESEF stonden ten minste vijf bedrijven die promotie maakten voor het onderbrengen van productiewerk in China, omdat het goedkoper is. Maar wat maakt de Nederlandse maakindustrie nou juist zo aantrekkelijk, die overigens ook ruim vertegenwoordigd was. Twee belangrijke voordelen zijn: 1) door automatisering en intelligente productieprocessen blijft de Nederlandse maakindustrie op veel vlakken concurrerend. En 2) kwaliteit, flexibiliteit, korte en directe communicatielijnen en de mogelijkheid om in de auto te stappen en gewoon even langs te gaan om met eigen ogen te zien hoe het met de productie gaat.

Wil je meer weten over één van deze twee ontwikkelingen? Laat het ons weten op 023 5296021 wij helpen jou graag verder.