Nieuw: de onsteelbare fiets

17/09/2014

Eind augustus kwam er een filmpje online waarin een Chileense studente demonstreerde hoe een nieuw ontwikkelde onsteelbare fiets werkt. Het frame zelf wordt gebruikt als slot. Dit werkt als volgt: de onderbuis deel je door twee scharnierende delen, die je met behulp van de zadelpen aan elkaar bevestigt om een paal. Innovatieve ideeën wekken altijd de interesse van TEKLAB, daarom bekeken wij dit prototype nader.

500.000 fietsen foetsiep1140532

Het is heel positief dat er nu op een revolutionaire manier wordt gezocht naar een oplossing voor het probleem: fietsendiefstal. Nederland is een fietsland bij uitstek, waar dieven hun slag blijven slaan. De cijfers van het CBS laten zien dat er wel een afname is van het aantal gestolen fietsen, toch gaat het jaarlijks nog om zo’n 500.000 fietsen.

Van papier naar praktijk

Het is alleen de vraag of deze oplossing aansluit bij de behoefte van de Nederlandse markt. Nederlanders dienen hun fiets te stallen in een fietsenrek om te voorkomen dat er overal op straat fietsen staan. Maar het feit dat deze onsteelbare fiets aan een paal wordt vastgemaakt, werkt hier niet aan mee. Daarnaast heeft iedereen vaak haast ‘s ochtends en vereist deze manier van de fiets op slot zetten de nodige handelingen. Bovendien krijgt de echte fietsliefhebber misschien kriebels vanwege het feit dat het frame niet uit één deel bestaat. Hierdoor ontstaat er meer speling en voelt het frame minder stijf aan.

Geïnspireerd geraakt?

Of het frame dat als slot wordt gebruikt de meest handige oplossing is, daar kunnen vraagtekens bij worden gezet. Mogelijk is het veel praktischer om een systeem te bedenken waarbij bijvoorbeeld het wiel geblokkeerd wordt of waarbij een kettingslot geïntegreerd wordt in het frame of stuur. Maar voorop staat dat zonder revolutionaire ideeën je niet verder komt en doorontwikkeling van dit prototype wel kan resulteren in een onsteelbare verkeersvriendelijke fiets. Mocht jij de ultieme oplossing hebben voor het fietsendiefstal probleem, TEKLAB helpt jou graag verder met de uitwerking van jouw idee. Bel ons gerust op 023 5296021 of stuur een e-mail naar tech@teklab.test.