Fietsen op een 3D geprinte fiets?

17/09/2014

Je eigen hoofd, sieraden of kastonderdelen van een bekende Zweedse meubelfabrikant, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan geproduceerd worden met de 3D printer. In een eerder artikel kwam al naar voren dat de 3D techniek helemaal niet zo vernieuwend is. Maar, de productontwikkeling staat niet stil, waardoor het sinds een paar jaar ook mogelijk is om een fiets te printen in 3D. Rijdt half Nederland straks op een 3D geprinte fiets?

Titanium printen2017923-300dpi

De traditionele fiets wordt steeds vaker ingeruild voor een andere fiets. De bakfiets, de fixedgear fiets en de e-bike zijn populair. Deze trend laat zien dat men steeds meer op zoek is naar hippe en innovatieve fietsen. Een 3D geprinte fiets kan in deze behoefte voorzien. Maar eerst even een paar jaar terug in de tijd. In 2011 rolde de eerste fiets uit de 3D printer. Dit model wat van nylon is gemaakt en iets weg heeft van een kunststof loopfiets (maar dan met trappers), laat zien dat het mogelijk is om een complex en uniek design te realiseren. Nylon is alleen in vergelijking met aluminium of titanium niet zo stijf. Begin dit jaar was er een doorbraak op het gebied van geprinte fietsen: een frame geprint van titanium. Beide fietsen zijn op dezelfde manier tot stand gekomen. Het frame bestaat in eerste instantie uit een bak met nylon poeder of titanium poeder. Met behulp van een laser wordt vervolgens laagje voor laagje het frame opgebouwd door het poeder aan elkaar vast te smelten.

Op maat gemaakt

Het maken van een 3D geprinte fiets brengt voordelen met zich mee. Voor het maken van een prototype is het ideaal: met het geprinte product kunnen nu makkelijk tests worden uitgevoerd. Daarnaast is er geen dure mal nodig om te fiets te produceren. En misschien wel het belangrijkste: de fiets is maatwerk. Er kan nu specifiek rekening worden gehouden met de maten en wensen van de klant. optimalisatie en innovatie spelen hierbij een belangrijke rol. Aan voordelen kleven altijd nadelen. Niet alleen maatwerk is duur, het lange productieproces zorgt er ook voor dat een 3D geprinte fiets kostbaar is.

Voor de liefhebber

Verwacht TEKLAB dat iedereen straks op een 3D geprinte fiets rijdt? Het antwoord hierop is: nee. Daarvoor is de productietijd gewoonweg te lang. Maar voor de echte fiets freaks zien wij wel een zonnige toekomst. Hoe gaaf is het als je straks door het bepalen van je eigen parameters kan fietsen op jouw custom-made fiets!