Duurzaam produceren: van boerenkaas tot biopolymeren grafkist

28/09/2013

grafkistBewust bezig zijn met het milieu is niet alleen trendy, maar ook echt noodzaak. Binnen TEKLAB worden de medewerkers bewust en enthousiast gemaakt voor het biologische, ecologische en ‘groene’ leven. Een paar simpele voorbeelden:

  • Water wordt uit een glas gedronken in plaats van plastic bekers of flesjes. Dit geeft niet alleen minder afval, maar het is ook veel gezonder. Je krijgt namelijk geen toxische stoffen binnen (weekmakers) die vanuit het plastic lekken in het drinkwater.
  • Tijdens de lunch proberen we ook gezond te eten met verse producten, zoals boerenkaas, scharreleieren en groene producten.

Tot zo ver over onze ‘healthy’ medewerkers, want we willen graag iets vertellen over duurzaam produceren.

De voordelen van bio kunststoffen

Het gebruik van bio kunststoffen wordt steeds populairder. Indien de mogelijkheid bestaat en het ook de wens van de klant is, maakt TEKLAB bij een productontwikkeling graag gebruik van bio kunststoffen. Maar wat zijn bio kunststoffen eigenlijk?

De meeste kunststoffen worden uit aardolie geproduceerd, dit betekent een belasting voor het milieu en het is een eindige bron. Bij de productie van bio kunststoffen wordt juist gebruik gemaakt van hernieuwbare bronnen. Hierbij kan gedacht worden aan mais, aardappelen, suiker of koolzaad. Het voordeel van deze hernieuwbare bronnen is dat ze niet uitgeput raken (in tegenstelling tot aardolie). Met het oog op ons nageslacht is dat een prettig idee. Daarnaast zijn de bio kunststoffen vaak biologisch afbreekbaar. Dit houdt in dat micro-organismen (bacteriën of schimmels) de kunststoffen kunnen afbreken tot water, kooldioxide en andere vormen van biomateriaal. Voor de hand liggende voorwerpen zijn bekers, bestek en oplos hechtdraad, maar een bio kunststof grafkist behoort ook tot de mogelijkheden (zie foto). Een gevoelig onderwerp wellicht, maar de zeer goed stapelbare en licht gewicht geconstrueerde grafkisten van biopolymeer, heeft TEKLAB samen met Ton Sol ontwikkeld. Deze grafkisten zijn niet alleen geschikt voor ‘normaal gebruik’, maar worden ook bij calamiteiten ingezet. Hierbij kan gedacht worden aan een busongeluk in Spanje of overstromingen in Bangladesh.

Meer weten over de mogelijkheden van bio kunststoffen?

Neem dan contact met ons op via 023 529 60 21 of per e-mail.