De aerogel update

15/12/2014

aerogel schoenzool 3Eerder dit jaar besteedde TEKLAB er al aandacht aan: het materiaal aerogel. Dit artikel over de superbatterij is hier terug te lezen. Aangezien er in de tussentijd producten zijn gerealiseerd leek het ons tijd voor een korte update. Nog even in lekentaal een kleine uitleg over wat een aerogel is. Neem een klodder gel. Onttrek vervolgens via een bepaalde techniek al het vocht uit deze gel. Wat overblijft is een materiaal waarbij de oorspronkelijke vorm en materiaalstructuur behouden blijft, de aerogel! Er zijn steeds meer aerogel producten beschikbaar. Waaronder de volgende twee:

  1. Via de webshop van workingperson.com heb je voor een kleine 20 dollar aerogel schoenzolen. Ideaal tijdens bijvoorbeeld een koude mountainbiketocht.
  2. Boston.com berichtte het volgende: voor een bergbeklimmer was er een jas gemaakt met aerogel er in verwerkt. In tegenstelling tot een dikke winterjas is dit model net zo dun als een windbreker jack. De jas is hierdoor veel lichter en de bergbeklimmer heeft meer bewegingsvrijheid. Echter, de aerogel doet zo goed haar (isolatie) werk dat oververhitting dreigt. Doorontwikkeling is dus noodzakelijk.

Het lijkt er op dat dit materiaal vooral potentie heeft op het gebied van de outdoor. Wat is de volgende stap en hoe lang duurt het voordat de superbatterij op de markt is? TEKLAB houdt het in de gaten!