Cursus lastechnieken in Duitsland

13/05/2014

Afgelopen maand heeft TEKLAB medewerker Patrick zijn laskennis en -vaardigheden verder uitgebreid met een tweedaagse lascursus. TEKLAB heeft de apparatuur en kennis in huis om laswerkzaamheden te verrichten. Wil je hier meer over weten, dan kun je hier klikken voor meer informatie. De cursus werd georganiseerd door Westfalen Duitsland. Dit is een grootleverancier voor gassen in de lasindustrie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat er veel aandacht was voor het juiste gas bij het lassen.

Beide dagen stond de ochtend in het teken van de theorie en in de middag kwam de praktijk aan bod. De eerste cursusdag werd er gefocust op roestvast staal en de tweede dag op aluminium. Wat volgens Patrick vooral mooi was om te zien, is de invloed die het soort gas heeft op het lassen.

Las test

Een veel gebruikt gas voor afscherming van het lasproduct is argon. Door om het product heen argon te blazen komt er geen zuurstof bij. Op het moment dat er wel zuurstof bij het product komt gaat het namelijk oxideren. De cursisten deden meerdere testjes. De illustratie hiernaast laat een mooi voorbeeld zien. Eerst wordt er gelast met argon, vervolgens wordt er helium toegevoegd en het laatste stukje wordt weer gelast met argon. Zodra er helium wordt toegevoegd, wordt het lassen veel rustiger en beter controleerbaar.

Patrick heeft de cursus met goed gevolg afgelegd en kan alle opgedane kennis mooi toepassen in de praktijk. Wil je meer informatie hebben over lassen? Bel dan 023 5296021 of stuur een e-mail.