Behuizing voor tracking device

11/05/2015

Aan TEKLAB werd de vraag gesteld of zij wilden helpen bij het ontwikkelen van een behuizing die voor opsporingsdoeleinden gaat worden gebruikt. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar denk eens aan het volgende: op vliegvelden rollen dagelijks vele transportkarren van locatie naar locatie. Je kunt je voorstellen dat gedurende de dag sommige karren ‘kwijt raken’. Door middel van een ‘tracking device’ kunnen deze dure karren weer teruggevonden worden. Dit product heeft meer toepassingsgebieden, zoals bijvoorbeeld de city bikes. In grote steden als Stockholm, Parijs en Barcelona huurt de gebruiker een fiets om de stad te bezichtigen en kan de fiets vervolgens bij elk fietsstation weer terugbrengen. Dankzij dit product is duidelijk bij welk fietsstation de fiets zich bevindt en uiteindelijk kunnen de fietsen weer worden herverdeeld.

In de behuizing bevinden zich een batterij en een printplaat met antenne. Op basis van ultra narrow band radiogolven worden de signalen gemakkelijk opgevangen. Overigens heeft de antenne in de behuizing theoretisch een bereik van 30-35km en in de praktijk blijken deze afstanden nog groter. Binnen deze straal zal dus moeiteloos een object getraceerd kunnen worden.

Vanwege de toepassing kwam er bij het bespreken van de wensen met de klant een uitgebreide eisenlijst tot stand:

  • Plaatselijk dient het materiaal led-doorlatend te zijn
  • Spatwaterdichtheid
  • Bevestiging met zowel magneten als schroeven mogelijk
  • Kleur moet UV-bestendig zijn
  • Materiaal moet bestand zijn tegen chemicaliën, zoals voor het gebruik van de-icing van de vliegtuigen
  • Behuizing moet nog opengemaakt kunnen worden om een batterij te vervangen
  • De behuizing moet voorzien kunnen worden van branding
  • De prototype serie moet mooi vormgegeven zijn

Na het maken van de tekeningen was er direct overleg met de klant, zodat eventuele aanpassingen direct doorgevoerd konden worden. Vanwege de afstand werd dit opgelost met behulp van Skype. Schermen werden met elkaar gedeeld, zodat de klant mee kon kijken in het CAD programma. Vervolgens heeft onze 3D printer een prototype geprint. De klant had hierdoor meteen een product in handen en tevens kon er gecontroleerd worden of de print met componenten werkelijk in de behuizing paste. Uiteindelijk werd de definitieve behuizing door TEKLAB gefreesd.

Door gebruik van het juiste materiaal kon een groot deel van de eisenlijst al worden afgevinkt. Interessant is het om nog wel verder in te gaan op de eisen: bevestiging met magneten en een mooi vormgegeven product. De klant gaf aan geen standaard rechthoekig bakje te willen. Daarom is ervoor gekozen de ronde vormen van de magneten en de batterij mee te laten vloeien in de behuizing. Op die manier is er een aantrekkelijk product gerealiseerd, waardoor onze klant met alle vertrouwen het product kon lanceren op de beurs in Barcelona. En wie weet maakten zij er ook nog wel een cultureel rondje op de city bike!

De specificaties van dit product zijn hier terug te vinden.