Aerogel: je mobiel opladen binnen 5 minuten

24/03/2014

Recent was er een bericht op nu.nl te lezen over een superbatterij die in vijf minuten kan opladen. Wie wil dit niet? Een telefoon die binnen een paar minuten weer op 100% staat of een elektrische auto die in een mum van tijd weer honderden kilometers kan rijden, ideaal! Over het gebruikte materiaal doen de wetenschappers mysterieus, ons idee met welk materiaal dit product is ontwikkeld: een aerogel!

Aerogels zijn in tegenstelling tot andere ‘gels’, droge materialen. Ze ontstaan uit een gel, waaruit het vocht wordt onttrokken en de lege ruimte is opgevuld met lucht.

aerogel-3

De feiten van aerogel op een rij:

  • Een poreus materiaal dat voor 95% (tot zelfs 99,98%) bestaat uit lucht.
  • 1000x lichter dan kunststof door de enorm lage dichtheid.
  • Kan tot 1500x zijn eigen gewicht dragen.
  • Efficiënt isolatiemateriaal voor o.a. vloerisolatie: het isoleert 8x beter dan glaswol.
  • Ze zijn altijd vlamdovend en meestal vuurbestendig.

Ook als super condensator worden aerogels al een tijd gebruikt. Bij dezelfde afmetingen heeft de super condensator 10.000x meer opslagcapaciteit dan een normale condensator.

De superbatterij

En in de toekomst dus wellicht als superbatterij te gebruiken. Hoe? Door de structuur van de gel kan een gigantisch groot oppervlak in één keer worden opgevuld met energie. Waardoor de oplaadtijd aanzienlijk omlaag gaat. Deze techniek is daardoor zeer interessant voor elektrische auto’s.

De toepassingen voor dit materiaal lijken eindeloos. Heb je ideeën voor een creatieve toepassing met aerogel? Wij denken graag met je mee om samen een mooi product hiervan te ontwikkelen.